“Voor Jeroen is een andere omgeving een behoorlijke uitdaging.” › MEE Drenthe

“Voor Jeroen is een andere omgeving een behoorlijke uitdaging.”

Jeroen, een lieve jongen van bijna 14 jaar, logeert al jaren bij Marja en Jolanda, twee vrouwen van rond de 50. Zo’n 8 jaar geleden hebben Marja en Jolanda hun huis en hart als gastgezin opengezet voor Jeroen. Ze wilden graag iets betekenen voor een ander kind en zijn of haar ouders. Juist omdat ze zelf (ongewild) kinderloos zijn. Heel toevallig, via de vorige bewoonster van hun huis, hoorden ze dat de logeerkring op zoek was naar gastgezinnen. Ze hebben zich daarvoor direct aangemeld en na enige tijd werd een passende match gevonden met Jeroen.

Jeroen is een jongen met een vertraagde intellectuele ontwikkeling en autisme. Een keer in de maand logeert hij van vrijdag tot zondag bij Marja en Jolanda. “En nog steeds met plezier. Hoewel het in de eerste tijd best wel energie kostte,” aldus Marja. “We moesten erg aan elkaar wennen. Voor Jeroen is een andere omgeving een behoorlijke uitdaging. En wij moesten leren hoe we het beste met hem om konden gaan. Maar we hebben een goede relatie met de ouders van Jeroen. We konden en kunnen altijd bij hen terecht met onze vragen. En ze laten ons vrij om onze eigen afspraken te maken met Jeroen en het zo op onze eigen manier te kunnen doen. “

Marja en Jolanda vinden het geweldig om op deze manier alle aspecten van de opvoeding van een kind mee te beleven. Dit gaat van grenzen aangeven tot bij het diplomazwemmen aanwezig zijn. Het feit dat Jeroen nog steeds graag bij hen komt, is een bijzonder gevoel. Op de vraag of ze nog een leuke anekdote kunnen herinneren, vertelt Jolanda: “Een mooi moment dat ik kan me herinneren was toen Jeroen mij zijn vakantiefoto’s van zijn eerste skivakantie liet zien. Vol verwachting ging ik met hem op de bank zitten om alle foto’s bij langs te gaan…… en wat zag ik? 49 foto’s van hoogspanningsmasten en 1 donkere foto van vuurwerk. Geen sneeuw gezien…...Geweldig toch?”

Als het aan Marja en Jolanda ligt kan Jeroen nog wel een tijd blijven logeren. En ook voor Jeroen en zijn ouders is het een prachtige oplossing. Zo hebben de ouders een weekend in de maand even wat meer tijd voor elkaar en voor Jeroens zusje. Om zo even weer op te laden en energie te krijgen, die nodig is in de dagelijkse zorg voor Jeroen.