De hulpkaart vertelt wat iemand niet kan vertellen

Even de weg kwijt zijn, letterlijk of figuurlijk. Sommige burgers hebben hierop een verhoogd risico. Door dementie, een verslaving, een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid. Om deze mensen snel de hulp of zorg te kunnen bieden die zij op dat moment nodig hebben, is er de Hulpkaart.

De Hulpkaart voor mensen met onbegrepen gedrag helpt politie, hulpverleners en omstanders om direct datgene te doen wat nodig is en helpt. Dat voorkomt onnodige escalaties van lastige situaties en draagt zo bij aan de veiligheid van de persoon zelf en aan de veiligheid in de wijk.

De inhoud van de Hulpkaart
Op de kaart staat waar de persoon moeite mee heeft. En wat je als omstander kunt doen om de situatie voor hem of haar beter te maken. Op de Hulpkaart kan bijvoorbeeld staan welke medicijnen de kaarthouder gebruikt en of er speciale afspraken met een huisarts of begeleider zijn. Daarnaast staat er vaak een telefoonnummer op van iemand die de persoon goed kent en vertrouwt.

Het aanvragen van een hulpkaart
Kent u of bent u iemand voor wie het hebben van een Hulpkaart veel rust kan brengen of wilt u meer weten over de kaart? Ga dan naar www.hulpkaart.nl of neem contact op met Tabitha Roosenbrand t.roosenbrand@meedrenthe.nl of bel met MEE Drenthe 0592 – 30 39 99. Als Hulpkaart-coaches van MEE Drenthe, kunnen zij helpen bij het opstellen van de kaart die vertelt wat u voelt, bedoelt en wilt op momenten dat u dat zelf niet goed kunt uitleggen.

Contact