De hulpkaart vertelt wat iemand niet kan vertellen - MEE Drenthe

De hulpkaart vertelt wat iemand niet kan vertellen

Een huilende vrouw, volledig in haar eigen wereld gekeerd, op de rand van de stoep. Een verwarde puber, zichtbaar in paniek, midden in de supermarkt. Of een dwalende oudere in het park… Hoe kun je hen helpen als ze dat zelf niet kunnen uitleggen? Dat staat op de Hulpkaart die steeds meer mensen met een verhoogd risico op verwardheid bij zich hebben.  

De inhoud van de Hulpkaart
Door dementie, een verslaving, een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid kunnen mensen soms letterlijk of figuurlijk de weg kwijt zijn. Om hen snel de hulp te kunnen bieden die zij op dat moment nodig hebben, is er de Hulpkaart. Op de kaart staat waar de persoon moeite mee heeft. En wat je als omstander kunt doen om de situatie voor hem of haar beter te maken. Op de Hulpkaart kan bijvoorbeeld staan welke medicijnen de kaarthouder gebruikt en of er speciale afspraken met een huisarts of begeleider zijn. Daarnaast staat er vaak een telefoonnummer op van iemand die de persoon goed kent en vertrouwt. Doordat je snel weet hoe je iemand kunt helpen, help je escalatie voorkomen en vermijd je dat de hulpvrager in een nog vervelender situatie belandt.

Het aanvragen van een hulpkaart
Ken of ben je iemand voor wie het hebben van een Hulpkaart veel rust kan brengen of wil je meer weten over de kaart? Ga dan naar www.hulpkaart.nl of neem contact op met Hulpkaart-coaches Antje Los (a.los@meedrenthe.nl / 06-11306979) of Tabitha Roosenbrand (t.roosenbrand@meedrenthe.nl / 06-46235186). Bij hen kun je ook terecht voor vragen en advies.

Contact